Kan vi klare å se tilbake på 2020 som året vi var ekstra kreative og ikke bare avlyste alt? Da vi så etter nye løsninger og fikk oppleve kunst og kultur på nye måter? Og da vi tok ansvar både som utøvere og brukere av kulturen?

Så er vi i gang igjen med en ny runde med «utsatt» og «avlyst». Sensommeren og starten av høsten ga oss en liten smak av hvordan det var før. Vi fikk lov til å arrangere noen konserter, vi kunne gå på teater, møte folk, dra på barnehageturneer skoleturneer, spille på aldershjem og vi kunne senke skuldrene et hakk. Nå er vi tilbake der vi var, med ekstra fokus på avstand, vasking av hender, avlyste oppdrag og for mange, følelsen av isolasjon og ensomhet.

Og usikkerheten kjennes nesten dobbelt denne gangen. For der det var mye velvilje første gang til å dekke avlyste oppdrag og se stort på det, er det nå lagt inn nye forsikringer om hva som skal skje hvis oppdraget blir avlyst. Og det er ikke alltid det går i utøverens favør.

Mange hadde nå gleda seg til julekonserter og muligheten til å gjøre det vi kan så godt; spre glede, ro, samhold og mulighet for litt sosialisering under strenge koronaregler.

Mye er allerede avlyst, noen klarer å gjennomføre, noen venter i spenning på hva november vil bringe før de avlyser.

Vi vil oppfordre FolkOrgs medlemmer til å ta kontakt med hverandre og til å se hverandre i denne tida. Det kan være alt fra ungdommene som har mistet sin ukentlige øving i spelemannslaget til den eldre danseren som ikke har holdt noen i hånda på kjempe lenge. Det kan være yrkesutøveren som har mistet alt av spillejobber og trenger at noen ser og anerkjenner hvordan dette føles og merkes på kroppen. Ta en telefon, send en melding, opprett ei gruppe på facetime eller lignende og spill for hverandre.

Og ta dere tid til å gå på de konsertene som blir arrangert! La det ikke bli helt stille!

Heldigvis har vi folk som står på og jobber for at støtteordninger skal komme på plass. Mye er gjort og mye er igjen. CREO har virkelig løftet problematikken opp og fram og jobbet hardt for både fast ansatte og frilansende kunstnere. All ære til de for denne viktige jobben! Det er mange kulturutøvere i andre land som ikke opplever lignende.

Lurer du på noe rundt dette med søknader og skjemaer, ta gjerne kontakt med FolkOrg og vi skal prøve å bistå så godt vi kan.

Og til dere som er brukere av kulturopplevelser og som nå savner konsertene, dansen, musikken, samværet; tenk kreativt! Vi som kunstnere, utøvere, arrangører har vært så kreative vi bare kan de siste månedene. Kanskje vi må ha litt hjelp av dere nå i denne neste etappen?

Noen ganger er eneste løsning å avlyse, men se etter løsninger der det går; I stede for å avlyse julebordet kan dere kanskje booke inn den lokale musikeren som har mistet alle konsertene til å spille for dere på en eller flere julelunsjer i et mindre format? Eller hva med å få en utøver til å holde en mini workshop og lede an litt allsang for dere på jobben? Vi kan flytte oss rundt, vi har erfaring nå med å spille under korona-tiltak. Mange av oss er klare for oppdrag.