Den 1. januar 2018 fikk FolkOrg et nytt lokallag. Dette er Folkedanslaget Springar´n fra Ås i Akershus.

Folkedanslaget Springar’n ble stiftet i 1978 og feirer 40 år i år. Laget dekker hele Follo og har 37 medlemmer, med hovedtyngden av medlemmene fra Ås. Springar’n er et aktivt medlem i SAFFA, FolkOrg sitt områdelag i Viken-regionen rundt Oslo, og deltar på deres kurs og kulturarrangementer over hele Akershus. I 2017 hadde laget 17 danseframsyninger i Norge og i Østerrike. I april i år deltar laget på en folkedansfestival i Oxford i England sammen med Spelemannslaget De Frilynde.

Springar’n har i mange år spilt inn turdanser og noen sangdanser til YouTube-videoer som er åpne for alle. Hittil foreligger det 89 slike videoer og i løpet av året er målet å nå 100. Videoene har hittil fått rundt 120.000 visninger. Disse finner dere på lagets nettside, www.springarn.net.

Folkedanslaget Springar’n har to typer danseøvinger. Annenhver onsdag danses tur- og sangdanser, og annenhver onsdag gammeldanser til musikk av et av de åtte spelemannslagene og toradergruppene som spiller for laget. Bygdedanser med vekt på springdanser og Finnskogpols danses begge onsdagene.

– Vi har vært så heldige å ha Alix Cordray som instruktør lenge, sier Bjarne Braastad, leder i Folkedanslaget Springar´n. – I sommer har Alix vært vår faste og kunnskapsrike instruktør i 25 år, mens Michael Furulund er fast musiker på turdansene, fortsetter Braastad.

Det har vært lang tradisjon for store leikfester i Ås, arrangert av Leikarringen Frøy ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, tidligere NLH. Springar’n tok i 2017 opp igjen denne tradisjonen, og 10. mars 2018 var det jubileumsleikfest i Ås kulturhus med 93 dansere og musikk av Syvers orkester.

Vi ønsker Folkedanslaget Springar´n velkommen som medlemslag i FolkOrg!