I januar 2024 får norsk tradisjonsmusikk en sentral plass på den prestisjefylte showcasefestivalen Showcase Scotland i Glasgow.

Norge som partnerland i 2024!
Norge er plukket ut til å være partnerland under Showcase Scotland i Glasgow. Det innebærer at seks utvalgte artister får en unik sjanse til å spille eksklusive konserter foran 200 av de viktigste bookerne og bransjepersonene i Europa. Samtidig får artistene tilbud om konsert på Celtic Connections som går parallelt med Showcase Scotland og er en av de største folkemusikkfestivalene i Europa med over 130 000 publikummere over 18 dager.

Glade partnere i Glasgow i januar 2023. Fra venstre: Tone Østerdal (direktør Music Norway), Aslak Oppebøen (prosjektleder Music Norway), Lisa Whytock (director Showcase Scotland), Hilde Reitan (styreleder i FolkOrg) og Linda Dyrnes (daglig leder i FolkOrg) – (foto: FolkOrg)

Partneravtale over tre år
Nyheten ble annonsert under en offisiell mottakelse i Glasgow søndag 29. januar hvor gruppen Ævestaden spilte. Representanter fra Showcase Scotland og det norske generalkonsulatet i Edinburgh, samt de norske partnerne Music Norway og FolkOrg, var til stede. Prosjektet er støttet av Kulturdepartementet og UD, og partneravtalen går over tre år hvor det jobbes tett med arrangøren for å få mest mulig effekt og synlighet både før og etter fokusåret.

– Vi er ekstremt glade for å få mulighet til vise fram våre fantastisk dyktige folkemusikere for et internasjonalt publikum, sier prosjektleder i Music Norway Aslak Oppebøen. Dette er samtidig en strategisk milepel i vårt eksportprogram for tradisjonsmusikken EX.TRA hvor vi parallelt driver et artistutviklingsprogram for å internasjonalisere de norske musikerne, avslutter Oppebøen.

FolkOrg har jobbet med dette prosjektet sammen med Music Norway i en tid nå og det var svært gledelig å kunne annonsere samarbeidet på søndag!

Det er en stor ære og en anerkjennelse for FolkOrg å bli utnevnt som partner sammen med Music Norway på en så stor og betydningsfull internasjonal folkemusikkfestival. Dette kan åpne opp muligheter for våre mange dyktige utøvere til å få eksponert seg på et stort marked. Vi gleder oss til å presentere vår rike og levende folkemusikktradisjonen for et stort, internasjonalt publikum, sier en begeistret styreleder i FolkOrg, Hilde Reitan.

– Dette er en flott mulighet for Norge å få vist fram de mange, gode folkemusikerne vi har til en interessert, internasjonal bransje. Showcase Scotland er en av de største og beste bransjetreffene i Europa, i årets utgave var det delegater fra 28 nasjoner til stede. Vi vil derfor kunne nå ut til store deler av verden!, sier Linda Dyrnes, daglig leder i FolkOrg.

Du kan søke om å delta!
Søknadsfrist for å delta på neste års Showcase Scotland vil bli annonsert i mars, men det er lov å begynne å planlegge søknaden sin 😉

Under årets Celtic Connections spilte for øvrig Ævestaden på ærverdige Theatre Royal, mens duoen Sarah-Jane Summers og Juhani Silvola spilte konsert i Glasgows konserthus sammen med skotske strykere. (film: FolkOrg)