Som vanlig var mange tidlig ute med å melde seg på Landsfestivalen i gammaldansmusikk og vi har tatt en prat med tre av de som var kjappest ute med å melde seg på som deltakere.

Høydepunkt for gammeldansfolket
Som vanlig er mange tidlig ute med å melde seg på Landsfestivalen i gammaldansmusikk. Dette ser vi på som et tegn på at festivalen er et høydepunkt for gammeldansfolket, og at de gleder seg på den årlige stormønstringa innenfor sjangeren. Tre av de som var tidligst ute med å melde seg på var Linda Loktu, Synnøve S. Bjørset og Terje Bekkedal. Alle ivrige Landsfestivaldeltagere, som har svart oss på et par spørsmål.

Besatt av pols
Linda Loktu er 46 år og kommer fra Trondheim og jobber med regnskap. Siden 1993 har hun vært besatt av pols. Helgene tilbringes på Røros, og Linda har dermed gode muligheter for å dyrke polsdansing på fritiden. Hun trives godt på Landsfestivalen både på grunn av god musikk og trivelig stemning.

Hvem er ditt største danseidol, og hvorfor?
Jeg har ingen konkrete forbilder i dansen, men er opptatt av at pardans er en symbiose mellom to likeverdige parter. De beste danserne er etter mitt syn de som demonstrerer dette. Ekstra flott er det når gjensidig danseglede utstråles. Som danser søker jeg en stadig bedre utgave av meg selv i samspill med den jeg danser med.

Hva gleder du deg mest til under festivalen i Oppdal?
– Jeg gleder meg først og fremst til å oppleve god dansemusikk fra Trøndelag. Det er mange gode grupper og lag i omegnen som jeg forventer tar turen til landsfestivalen i år.

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Årets høydepunkt
Terje Bekkedal er en av de mest trofaste Landsfestivaldeltagerne. Han er 66 år og bor i Nannestad. Terje er leder i toradergruppa Steinsgårdskroken og spiller torader, trekkspill, kontrabass og gitar, i tillegg til at han er en ivrig danser. Terje spiller også i flere gruppekonstellasjoner og var i 2013 med på å vinne gruppespillklassen under Landsfestivalen i gammaldansmusikk i Løten med gruppa Væroms-laget. Han har vært på alle landsfestivalene siden den startet, unntatt i 1994 og i 2016.

Landsfestivalen er årets høydepunkt for meg og Tove, kona mi. Her får vi spille, danse, møte venner og kose oss med mye god musikk. Festivalen er veldig viktig for å fremme sjangeren og øke rekrutteringen, og det er et godt tilbud til alle som er glad i god musikk og dans, sier Terje. – Jeg er også veldig imponert over alle de flinke arrangørene som lager dette til et kjempearrangement år etter år, fortsetter han.

Hvem er ditt største idol innenfor gammeldansmusikken?
– Mitt største gammeldansidol er Nye Ringnesin. De har holdt på i mange år og består av utrolig dyktige musikere. Deres dansetakt i musikken er eksepsjonell. Den er så god å danse til og de klarer å få musikken til å svinge uten å kjøre opp tempoet, noe som er en kunst. De har et allsidig repertoar med basis i Nord-Gudbrandsdal, noe deres CD-innspillinger viser.

Hva gleder du deg mest til under Landsfestivalen i Oppdal?
– Oppdal spellemannslag er meget dyktige arrangører og jeg ser fram til festivalen der.  Jeg var så heldig og fikk være med laget å spille gitar på Landsfestivalen i Nordfjordeid og gleder meg til å treffe dem igjen. Jeg ser mest fram til å høre og delta i gruppespillet og ha noen hyggelige og sosiale dager på Oppdal.

Jeg er også veldig imponert over alle de flinke arrangørene som lager dette til et kjempearrangement år etter år, sier Terje Bekkedal.

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Avslappa stemningen under Landsfestivalen
Synnøve S. Bjørset jobber som selvstendig næringsdrivende musiker, komponist, prosjektleder og skribent, i tillegg til å være musikkarkivar i halv stilling ved Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane. Synnøve spiller blant annet i Majorstuen og Gamlebanken spelemannslag.

Synnøve liker den upretensiøse og litt avslappede stemningen under Landsfestivalen, og sier at det er ren luksus å ha muligheten til å danse til god dansemusikk fra morgen til kveld. – Og så er det jo veldig mye trivelig folk, sier hun. Hva mer kan man ønske seg?

Hvem er ditt største idol innenfor gammaldansmusikken?
Innan runddansmusikken har eg mange idol, og frå mange kantar av landet. Men dei seinare åra har eg vore veldig oppteken av runddanstradisjonar på hardingfele, og må trekkje fram Johanna Eldegard frå Årdal som ei fantastisk flott kjelde for gode og originale slåttar. Slåttane etter henne har eg brukt mykje – både som solist og i Gamlebanken. Skal eg på dansegolvet, så er gruppa Polka med støyt ein sikker vinnar! Herlege, snodige og fengande slåttar spelt med eigenart og skikkeleg god dansetakt. Så må eg trekkje fram Anders Kjerlands kvartett – eg har alt slite ut plata som vart relansert på festivalen i fjor.

Hva gleder du deg mest til under festivalen i Oppdal?
I fjor var eg festivalleiar, og det seier seg sjølv at eg då hadde ei litt annleis festivaloppleving. I år gler eg meg til alt – til musikken, festen og dansen! Det blir sjølvsagt eit høgdepunkt å spele lagspel saman med Gamlebanken, og i gruppespel saman med Geir Marius Thorud.

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre